nålbundna vantar, fläderbärsexperiment och minnet som försvann

Det blir inte mycket producerat från mitt håll just nu vilket mestadels beror på en enorm matthet som lagt sig som en filt runt hela min tillvaro.
Mattheten har framförallt sitt ursprung i att all energi jag kan uppbåda går åt till mina studier som inte alls går som jag hoppats då jag bland annat efter ect-behandlingarna jag fick sist jag var inlagd har fått så fruktansvärt dåligt minne att jag måste läsa allt ca tolv gånger extra innan det över huvud taget fastnar och det som fastnar sitter långt inne och tar tid att få fram. Hela minnesgrejen har ju hittills varit närmast komisk och har skapat många fåniga och roliga situationer som vi skrattat gott åt.
Men nu börjar det gå från roligt till frustrerande.
Det känns inte längre tokigt och charmigt att mina närmaste slutat påpeka att jag säger samma saker och påbörjar samma konversationer flera gånger i rad utan att jag nu istället snarare ser på folks miner när jag tappat bort mig som en gaggig gamling. Det känns fruktansvärt patetiskt och sorgligt att inte minnas vad någon sa för två minuter sedan, att hela tiden gå in i rum eller påbörja saker för att plötsligt inse att man inte vet vad man håller på med och det tar så extremt mycket energi att försöka få rätsida på mina studier och jag spenderar mycket mer tid på att studera nu än någonsin, då läser jag ändå bara halvtid.
 
Men iallafall. På kvällarna sitter jag ibland framför tvn och låter händerna jobba med något hantverk och den tiden är värt allt i världen.
Det jag faktiskt gjort klart nyligen är ett par nålbundna helvantar, mina första nålbundna helvantar någonsin tillochmed!
 
Nu gjorde jag ju en såndär typiskt jobbig sak och valde att nålbinda i tunnt entrådigt garn vilket kanske inte är det bästa om en är oerfaren. Anledningen till att jag valde just det här garnet var dock pga att det är gamla meterlånga effsingar från en vadmalsväv som tänktes kastas men som jag valde att barmhärtiga mig över. Och när jag använde två trådar av garnet att nålbinda med funkade det skapligt!
Hade inte nålen blivit sönderbiten av en hund mitt i arbetets gång och fått tejpats ihop hade det säkert gått ännu bättre;)
 
Sen hade jag läst i en av mammas gamla örtaböcker att det går att färga med fläderbär och det tyckte jag lät så himla spännande!
Så för ett tag sedan var jag ute och plockade bär och frös in (visste ju inte om jag skulle bli klar med vantarna innan bären ramlade av).
 
I fredags fick jag lite feeling och  förvandlade stackars mammas kök till färgverkstad (igen) och eftersom jag inte hittat någon bra färgningskastrull fick en av hennes kastruller ställa upp (igen)
Jag var inte alls speciellt noga med någonting utan kokade helt enkelt bara de bären jag hade i vatten någon timme, jag mosade sönder dom lite i kastrullen också för att få ut allt göttigt!
Jag silade bort bären och mosade runt dom lite för att få ut ÄNNU MER göttig färg!
Eftersom jag inte hade något alun och inte heller orkade bry mig om att beta garnet innan färgning gjorde jag en chansning och slängde i lite vanligt hushållssalt (det stod faktiskt att en kunde det i örtaboken också)
Jag kunde såklart inte låta bli att slänga i en tuss broderigarn också. Mest för att få se hur färgen blev på helt vitt garn
Så fick vantarna och garnet ligga i kastrullen och mest se ut som inälvor. Första två timmarna höll jag badet varmt och sen fick det svalna och stå och dra över natten
När jag tagit upp och tvättat hela härligheten (och låtit sakerna ligga i ett ljummet bad med en skvätt ättika för ullens välmåendes skull) hade det en sån här trevlig färg!
 
Dessvärre hade de tunna vantarna inte dragit ihop sig som jag hoppats utan snarare bara blivit långa som sockor och därför såg ganska fåniga ut. Därför tänker jag inte visa upp dom i detta tillstånd utan håller på med en räddningsaktion involverande ett trevligt gammalt växtfärgat garn i mossgrönt som kanske ska ge dom en ny form att vara stolt över!
 
Det enda jag inte kan säga är ju hur hållbarheten på färgen är men annars är jag störtförtjust i färgen och kan svära på att det kommer färgas mycket med fläderbär i framtiden!
Stort plus för att garnet luktar sylt och saft av bären sedan också!!
 
 
Upp