Om Sätergläntan

Hej
 
Den här texten riktar sig framförallt till dig som går i tankar om att påbörja en utbildning på Sätergläntan. Den är också en förklaring på varför jag varit så trött och inte orkat vara närvarande i forum som kan prioriteras bort.
 
Hos de studerande på skolan råder en ganska enig uppfattning om huruvida vi skulle rekommendera någon att söka hit. Svaret blir oftast: Rekommendera utbildningen? Absolut! Skolan? Inte en chans!
 
Det känns såklart oerhört tråkigt att det är så det ser ut, för utbildningen i sig är verkligen bra. Lärarna är otroligt kompetenta och du kan tillgodogöra dig mängder av kunskap genom studier här. Tyvärr har jag själv fått ställa mig frågan många gånger om det är värt det.
 
Det finns oändliga historier om hur skolan har misskött ärenden och behandlat elever dåligt. Just den här handlar om ärendet Vägglöss på internatet.
Jag bor på skolans internat och kan utan tvekan säga att Sätergläntan är den överlägset sämsta hyresvärden jag har upplevt. Själv fick jag i år ett rum med vägglöss och även om eleverna har klagat på vägglöss i den delen av internatet i flera år har skolan inte tagit tag i problemet. Inte förens jag lyckades fånga en lus som kröp i min säng när jag vaknade en morgon och kunde visa upp den, togs problemet på allvar. Då hade jag redan i flera veckors tid vaknat sönderbiten på morgnarna och sovit dåligt, man gör liksom det när det kryper insekter i ens säng. 
När det äntligen blev dags för sanering fick vi bo i tillfälliga rum och för att inte sprida löss gällde det att allt som flyttades skulle saneras och tvättas, vilket är en självklarhet men också tog extremt mycket tid och energi från oss drabbade. Skoltid gick åt och vi hamnade efter, samtidigt som det var väldigt dålig information från skolans håll och vi aldrig fick veta någonting om hur situationen faktiskt såg ut.
Det började med att vi skulle få flytta tillbaka till våra rum efter bara någon vecka. En blev två, två blev fem. 
Till slut kände jag att jag vill kunna fokusera på mina studier, som jag är här för. Rum stod ändå tomma på internatet och jag ville därför behålla det nya jag fått. Men då skulle jag bli skyldig en högre hyra, dessutom kunde jag glömma ersättning för tiden jag bott i rummet med löss (att det står inskrivet i svensk lag att ersättning ska utgå till drabbade hyresgäster var inget som var så viktigt). 
Jag fick en deadline att vara tillbakaflyttad innan nyår och sa att jag helt enkelt får flytta när jag är tillbaka efter jul och det blev bestämt. När jag återvänt till skolan får jag veta av min granne att rummet inte ens blivit godkänt för inflytt, det har skjutits upp och jag har som vanligt inte fått information.
Tillslut för jag grönt ljus att flytta in men grannen får det inte. Efter lite efterforkning visar det sig att vissa rum ska uppföljas för att besluta om ytterligare sanering behövs, vissa rum ska det inte. Mitt skulle inte kollas.
Någonstans där blev jag helt enkelt så jävla trött och förbannad på hur illa den här skolan sköts och bestämde mig helt enkelt för att det fick vara nog med tjafs. Jag tänkte helt enkelt inte flytta tillbaka till ett rum som inte var garanterat fritt från ohyra.
Det krävdes av mig att kontakta hyresgästföreningen, hyresnämnden, samla namnunderskrifter från andra studerande och till sist tala om att jag inte kommer fortsätta min utbildning såvida inte situationen reds ut (vilket skulle innebära en ekonomisk förlust för skolan) för att få ha ett möte som jag faktiskt fick ut någonting av. 
Under tiden har skolan skyllt ifrån sig på alla möjliga saker, tex ansåg dom att ersättningen inte var nödvändig att betala ut eftersom att vissa andra företag inte gjorde det. Det är alltså okej att bryta mot svensk lag och andra företag gör det. Dom har även skickat oss från person till person när vi kommit med frågor för att slippa hantera ärendet och sagt att det ligger på någon annans bord, för att sedan bli arga på oss elever när vi diskuterar saken med varandra instället för att kontakta personalen.
 
Efter att saneringen dragit ut ytterligare har vi som drabbats nu äntligen fått nya rum permanent och faktiskt en ersättning, kors i taket. 
 
Straffet för att vi som otacksamma snorungar ställt dessa höga krav blev dock i veckan att skolan kallade till internatsmöte där det talades om för alla elever hur jobbigt det hela har varit, för Personalen!, och utmålade öven oss drabbade som problemet. Det var definitivt vi som tagit hit ohyran och det var pga att vi var så smutsiga och ostädade som det blivit som det blivit.
 
Själva tror vi ju fortfarande att om skolan hade åtgärdat problemet med vägglöss redan när det uppdagades för flera år sedan så hade vi inte haft problemet nu.
 
Det här är alltså en classic Sätergläntan - allt som inte behöver vara så jobbigt, görs jävligt jobbigt. 
Var beredd på att det ÄR lättare att kommunicera med en betongvägg än en gläntanrektor.
 
 
Har tyvärr hört andra extremt tråkiga historier från flera andra studerande, nutida som tidigare, där tex negativa kommentarer getts inför andra elever som kan gälla saker som utseende eller personlighet, vad som enligt mig skulle kallas regelrätt mobbning. 
Ledningen favoriserar och gynnar också elever skamlöst - Välkommen till rövslickarens paradis!
 
 
Så. Vart vill jag komma med ett sånt här inlägg? Jag vill att den eventuellt framtida studenten tar och tänker en gång extra, kanske kollar om det finns annan skola med liknande utbildning (tyvärr kan det ju vara knapert av den varan) och om du nu vill gå här, vilket jag förstår till tusen eftersom det vill ju jag också, så BO INTE PÅ SKOLAN. Hitta ett hem utaför skolan så att du kan ta vara på dina studier och slippa onödigt tjafs och nedvärderande behandling.
 
Jag står ju verkligen själv i valet och kvalet om huruvida jag ska gå mer på skolan. Jag vill ju såå gärna läsa ett år till, det var därför jag kom hit liksom. Dessutom blir jag satans arg av tanken på att deras ignorans skulle resultera i att jag inte kan slutföra min utbildning.
Men ett är klart och det är att jag inte under några omständigheter tänker bo mer på skolans internat utan isåfall ha en egen lya att fly till när skoldagen är över!!
 
 
 
 
ps, nu ska jag börja hantverksblogga igen. inga mer tråkiga texter eller raljerande över sätergläntans blodsugare. ds.
 
 
Allmänt | |
#1 - - Helga:

Alltså shit vad dåligt! 😠😠😠 som en hemslöjdare blir jag dessutom ännu argare. Hoppas ni tipsar nån tidning om detta. De ska fan inte få hålla på så ostraffat! Ursäkta svordomarna men jag blev upprörd!

Upp