livstycke

Innan jul påbörjade vi våra formsydda plagg i handsömnadskursen och för någon vecka sedan blev det klart. Plagget vi skulle sy var ett livstycke och även om alla utgick från samma grundmönster så har resultatet blivit väldigt olika!
 
Vi hade vissa riktlinjer så som material i tyg (kläde i yttertyg och linne i foder) och att livstycket självklart skulle bevara sin karaktär men annars fick vi ganska fria händer. Jag valde att göra ett vitt livstycke med oblekt foder.
 
Jag ville ha svarta detaljer på livstycket och därför valde jag att sy skörtflikar istället för skörtet som egentligen var på mönstret. Sen tycker jag även att skörtflikar är en så himla finknäpp detalj och dessutom väldigt roliga, om än lite trixiga, att sy.
 
Vi fick även tillåtelse att brodera på våra livstycken och min första tanke var att rita ett eget broderi med inspiration från svartstick som är en teknik jag älskar men vad jag än försökte rita så blev jag missnöjd och eftersom jag var så extremt trött och oinspirerad perioden innan jul så gav jag snart upp försöket att rita eget. Det hela slutade med att jag pinterestade fram första bästa bild jag fastnade för och det blev helt enkelt och väldigt oväntat en humla som i slutändan hamnade på ryggen
 
Skörtflikarna bandkantades med svart sidenband, vilket kändes som att det tog hela julen och lite till. Och så är det prickfållat och prickstickat och knäppt med handgjorda hyskor och hakar (som däremot är typ det tråkigaste jag vet) och jag blev ovanligt nöjd med det hela!
 
Sen fick vi i efterhand veta att våra nästa plagg kommer ingå i en kollektion tillsammans med livstycket och därför så kommer mina projekt utgå ifrån insekter med anledning av humlan. Det känns sjukt kul då det antagligen inte är ett tema jag hade valt om jag inte var tvungen att utgå ifrån det jag redan skapat.
 
Inom handsömnaden är det nu linneplagg som står på schemat och i sömnaden börjar vi nästa vecka med kjolar och drapering. Utöver skolan har jag jobbat på mönster till en väst som ska bytas mot en yxa, påbörjat/repat upp en stickad tröja till min kära typ sex gånger om, sytt den bästa tröjan någonsin även om den är i trikå (usch), spunnit garn och antagligen något mer som jag helt glömt bort. Så nu ska jag brodera på och hoppas att ljuset snart återkommer till oss här upp på berget så att jag kan börja ta vettiga bilder på vad jag gör!
 
Allmänt, Broderi, Folkligt, Handsömnad | | Kommentera |

växtfärgad bomullsklänning

Förra terminen börjades med växtfärgning och eftersom jag kom någon vecka senare fick jag växtfärga hemma. Jag testade då att färga bomullstyg, eftersom det sägs vara så svårt att färga allt som inte är ull med växter.
 
Jag tog det säkra före det osäkra och färgade med indigo och krapp, eftersom jag visste att det trots allt skulle bita på fibrerna, dock osäkert hur mycket.
 
Tyget visade sig få en fantastiskt fin rosa nyans av krappen och blev härligt spretigt indigoblå.
 
Det fick bli en lite rymligare modell av världens bästa sommarklänningsmodell med uppvikta ärmar och fickor i sidorna och jag älskar den så himla mycket!
 
 
Trots min superkärlek till klänningen har jag efter mycket funderande bestämt mig för att lägga upp den för försäljning, bl.a. för att ha råd att experimentera mer med växtfärger på diverse olika material och få fram en massa nya kombinationer och effekter. Så om någon annan vill förbarma sig över den skönaste av sommarklänningar så är du hjärtligt välkommen!

Om Sätergläntan

Hej
 
Den här texten riktar sig framförallt till dig som går i tankar om att påbörja en utbildning på Sätergläntan. Den är också en förklaring på varför jag varit så trött och inte orkat vara närvarande i forum som kan prioriteras bort.
 
Hos de studerande på skolan råder en ganska enig uppfattning om huruvida vi skulle rekommendera någon att söka hit. Svaret blir oftast: Rekommendera utbildningen? Absolut! Skolan? Inte en chans!
 
Det känns såklart oerhört tråkigt att det är så det ser ut, för utbildningen i sig är verkligen bra. Lärarna är otroligt kompetenta och du kan tillgodogöra dig mängder av kunskap genom studier här. Tyvärr har jag själv fått ställa mig frågan många gånger om det är värt det.
 
Det finns oändliga historier om hur skolan har misskött ärenden och behandlat elever dåligt. Just den här handlar om ärendet Vägglöss på internatet.
Jag bor på skolans internat och kan utan tvekan säga att Sätergläntan är den överlägset sämsta hyresvärden jag har upplevt. Själv fick jag i år ett rum med vägglöss och även om eleverna har klagat på vägglöss i den delen av internatet i flera år har skolan inte tagit tag i problemet. Inte förens jag lyckades fånga en lus som kröp i min säng när jag vaknade en morgon och kunde visa upp den, togs problemet på allvar. Då hade jag redan i flera veckors tid vaknat sönderbiten på morgnarna och sovit dåligt, man gör liksom det när det kryper insekter i ens säng. 
När det äntligen blev dags för sanering fick vi bo i tillfälliga rum och för att inte sprida löss gällde det att allt som flyttades skulle saneras och tvättas, vilket är en självklarhet men också tog extremt mycket tid och energi från oss drabbade. Skoltid gick åt och vi hamnade efter, samtidigt som det var väldigt dålig information från skolans håll och vi aldrig fick veta någonting om hur situationen faktiskt såg ut.
Det började med att vi skulle få flytta tillbaka till våra rum efter bara någon vecka. En blev två, två blev fem. 
Till slut kände jag att jag vill kunna fokusera på mina studier, som jag är här för. Rum stod ändå tomma på internatet och jag ville därför behålla det nya jag fått. Men då skulle jag bli skyldig en högre hyra, dessutom kunde jag glömma ersättning för tiden jag bott i rummet med löss (att det står inskrivet i svensk lag att ersättning ska utgå till drabbade hyresgäster var inget som var så viktigt). 
Jag fick en deadline att vara tillbakaflyttad innan nyår och sa att jag helt enkelt får flytta när jag är tillbaka efter jul och det blev bestämt. När jag återvänt till skolan får jag veta av min granne att rummet inte ens blivit godkänt för inflytt, det har skjutits upp och jag har som vanligt inte fått information.
Tillslut för jag grönt ljus att flytta in men grannen får det inte. Efter lite efterforkning visar det sig att vissa rum ska uppföljas för att besluta om ytterligare sanering behövs, vissa rum ska det inte. Mitt skulle inte kollas.
Någonstans där blev jag helt enkelt så jävla trött och förbannad på hur illa den här skolan sköts och bestämde mig helt enkelt för att det fick vara nog med tjafs. Jag tänkte helt enkelt inte flytta tillbaka till ett rum som inte var garanterat fritt från ohyra.
Det krävdes av mig att kontakta hyresgästföreningen, hyresnämnden, samla namnunderskrifter från andra studerande och till sist tala om att jag inte kommer fortsätta min utbildning såvida inte situationen reds ut (vilket skulle innebära en ekonomisk förlust för skolan) för att få ha ett möte som jag faktiskt fick ut någonting av. 
Under tiden har skolan skyllt ifrån sig på alla möjliga saker, tex ansåg dom att ersättningen inte var nödvändig att betala ut eftersom att vissa andra företag inte gjorde det. Det är alltså okej att bryta mot svensk lag och andra företag gör det. Dom har även skickat oss från person till person när vi kommit med frågor för att slippa hantera ärendet och sagt att det ligger på någon annans bord, för att sedan bli arga på oss elever när vi diskuterar saken med varandra instället för att kontakta personalen.
 
Efter att saneringen dragit ut ytterligare har vi som drabbats nu äntligen fått nya rum permanent och faktiskt en ersättning, kors i taket. 
 
Straffet för att vi som otacksamma snorungar ställt dessa höga krav blev dock i veckan att skolan kallade till internatsmöte där det talades om för alla elever hur jobbigt det hela har varit, för Personalen!, och utmålade öven oss drabbade som problemet. Det var definitivt vi som tagit hit ohyran och det var pga att vi var så smutsiga och ostädade som det blivit som det blivit.
 
Själva tror vi ju fortfarande att om skolan hade åtgärdat problemet med vägglöss redan när det uppdagades för flera år sedan så hade vi inte haft problemet nu.
 
Det här är alltså en classic Sätergläntan - allt som inte behöver vara så jobbigt, görs jävligt jobbigt. 
Var beredd på att det ÄR lättare att kommunicera med en betongvägg än en gläntanrektor.
 
 
Har tyvärr hört andra extremt tråkiga historier från flera andra studerande, nutida som tidigare, där tex negativa kommentarer getts inför andra elever som kan gälla saker som utseende eller personlighet, vad som enligt mig skulle kallas regelrätt mobbning. 
Ledningen favoriserar och gynnar också elever skamlöst - Välkommen till rövslickarens paradis!
 
 
Så. Vart vill jag komma med ett sånt här inlägg? Jag vill att den eventuellt framtida studenten tar och tänker en gång extra, kanske kollar om det finns annan skola med liknande utbildning (tyvärr kan det ju vara knapert av den varan) och om du nu vill gå här, vilket jag förstår till tusen eftersom det vill ju jag också, så BO INTE PÅ SKOLAN. Hitta ett hem utaför skolan så att du kan ta vara på dina studier och slippa onödigt tjafs och nedvärderande behandling.
 
Jag står ju verkligen själv i valet och kvalet om huruvida jag ska gå mer på skolan. Jag vill ju såå gärna läsa ett år till, det var därför jag kom hit liksom. Dessutom blir jag satans arg av tanken på att deras ignorans skulle resultera i att jag inte kan slutföra min utbildning.
Men ett är klart och det är att jag inte under några omständigheter tänker bo mer på skolans internat utan isåfall ha en egen lya att fly till när skoldagen är över!!
 
 
 
 
ps, nu ska jag börja hantverksblogga igen. inga mer tråkiga texter eller raljerande över sätergläntans blodsugare. ds.
 
 
Allmänt | | En kommentar |
Upp