växtfärga med björk

den senaste veckan har den mesta av min kreativitetskraft och tid gått till att växtfärga garn. 
om du aldrig testat att färga själv men är sugen tycker jag verkligen det är värt att prova och tänkte därför dela med mig av hur jag brukar gå till väga!
 
det första som ska göras och som är bra att göra nu i början av sommaren är att plocka växterna du ska färga med. har du inte tid att använda dom på en gång går det superbra att torka för framtida bruk. jag valde att färga med björk den här gången, tycker det är så tacksamt då det är lätt att få tag på, lätt att plocka och så är gult dessutom min favoritfärg så björk passar mig ypperligt!
 
hur mycket en ska plocka, beroende på hur mycket en ska färga, finns det många åsikter om. det står olika i olika recept men jag tycker principen "samma viktmängd av växten som av ull som skall färgas" är ganska bra och lätt att komma ihåg. fast själv använder jag oftast metoden "så mycket växter som får plats i kastrullen"!
 
garnet du ska färga bör vara ett hundraprocentigt ullgarn (går att färga tex siden och andra naturmaterial men det här receptet gäller ull). jag färgade mora redgarn, vitt och ljusgrått, som jag ska väva med och passade på att färga lite möbelåtta, vitt och mörkgrått, som ska användas till yllebroderi.
 
garnet behöver förberedas innan det kan färgas och det första du bör göra med härvorna är att knyta om härvan på kanske två-tre ställen med remsor av tex bomullstyg så att härvorna inte trasslar ihop sig för mycket och blir lättare att hantera.
om härvorna är "delade" i två delar så kan du gärna knyta bandet som en åtta, som jag gjort på bilden. tänk på att inte knyta för hårt bara för då kan du få en ljusare rand där eftersom färgen inte kan tränga igenom.
 
sen ska garnet tvättas. det gör du enklast genom att lägga garnet i ljummet vatten med några droppar diskmedel i och låter det ligga där 15-20 minuter. det är för att eventuellt smuts och rester av spinnolja ska hinna lösas upp. sen sköljer du garnet rent i ljummet vatten.
 
när garnet är tvättat är det redo att betas och det gör man för att garnet ska bli mottagligt för färgen, så att färgen "fixeras". det enklaste att beta med tycker jag är alun. den här burken köpte jag på apoteket för 29kr och den innehåller 100g.
jag gick efter beräkningen 25g alun per 450g torr ull.
 
lös upp betmedlet, i det här fallet alun, i lite vatten och rör ner i vatten i en stor kastrull. hur mycket vatten en ska ha i kastrullen kan vara lite svårt att säga, i mitt recept står det egentligen 20liter men jag struntar lite i det och använder helt enkelt bara den största kastrullen vi har! 
tryck ner ditt garn under vattnet och värm långsamt till 82-93 grader och låt garnet betas på den temperaturen ca en timme. skölj sedan garnet.
 
här säger vissa att garnet måste färgas omedelbart men den här gången gjorde jag inte det. jag betade istället allt mitt garn och hängde undan det under tiden jag kokade färgbad. vill en däremot färga sitt garn omedelbart (kan själv inte säga vad fördelarna är med det) så bör en nog ha färgbadet urkokat och redo innan en börjar beta.
 
jag följde som sagt principen "tar vad jag har och så mycket jag får ner i grytan". för innerst inne är jag en latmask som gärna hittar på under tiden jag gör och då gör jag det så enkelt för mig som möjligt!
låt växterna sjuda vid 82-93 grader i 1-3 timmar. jag brukar även, när tid finnes, låta växtkoket stå kvar i kastrullen över natten och dra.
sen silar en bort alla växtdelar och kvar har en sitt färgbad!
 
så är det dags för det roligaste, att lägga i garnet i färgbadet! om du inte låtit det stå under natten och dra utan vill använda det direkt efter någon timmes kokning måste du låta badet svalna till fingervarmt innan du lägger i garnet då ylle inte mår bra av för plötsliga och häftiga temperaturförändringar! är badet svalt kan du bara lägga i garnet och sen ska det hela värmas långsamt till ca 90 grader och låt sjuda 1-2 timmar. vill du kan du såklart låta garnet ligga kvar även efter den här sjudningen och låta det dra under natten, annars tar du upp garnet när badet svalnat till fingervarmt.
 
skölj garnet i ljummet vatten tills du sköljt bort överskottsfärgen, avsluta med att skölja i kallt vatten. sen hänger du upp garnet på tork!
 
det är lätt att få olika nyanser av samma växt genom att använda olika grundfärg på garnet. till vänster hänger redgarnet som var ljusgrått från början och till höger det som var vitt!
 
jag upplevde dock att möbelåttan inte alls tog åt sig färgen lika effektivt som redgarnet vilket innebar att det blev lite ljusare och att det mörkgrå garnet inte blev så starkt grönt som jag hoppats på. men i rätt ljus så är det fantastiskt fint!
 
 
saker att tänka på när du växtfärgar:
 
-som sagt att inte låta garnet utsättas för förstora temperaturskillnader då ylle kan vara väldigt känsligt för det
-att emellanåt vända och lägga om garnet när du sjuder det i färgbadet så att det blir en jämn färgning, rör dock inte för då kommer du med största sannolikhet få spendera en hel helg till att trassla ut garn
-ha en termometer så att du kan kontrollera temperaturen och passa så att garnet inte utsätts för kokning
-använd handskar! jag slarvar alltid med det och resultatet blir varje gång ett par torra händer med nikotingula naglar..
-färgbadet går ofta att använda två gånger. då gör du bara som så att du använder det som blir över efter färgningen och gör ett sk efterbad. det blir oftast samma färg fast något ljusare än första färgningen
 
det finns säkert tusen saker till som en kan tänka på men det var väl mina spontana tips jag kommer på just nu!
 
det här "receptet" kan du även använda för andra växter, allt som är typiskt grönt, örtigt eller "prassligt" skulle jag vilja påstå. t.ex: 
-nässla, grön/gröngrå
-fläderblad, gröngul
-gula lökskal, gul/gulorange
-röda lökskal, grön
-persilja, gräddfärg
-krapprot, röd
-ljung, gul
 
ja, ni ser. det går att färga med lite allt möjligt! själv har jag tänkt testa färga med nya växter jag inte färgat med innan som röda lökskal, vassvippor och valnötsskal i år! får se vad det blir av det!
 
hoppas ni kan bli inspirerade att våga er på att färga med växter nu om ni inte tidigare provat för tro mig, det är väl värt mödan!
 
Allmänt, Växtfärgat | |
#1 - - Silje:

Helt nydelige farger! Ble rett og slett veldig fint, og så kult at du har gjort det selv :D

#2 - - Anna María:

Fantastiska färger! Jag är helt förbluffad över att det kunde bli så stor skillnad på färgerna bara för att garnet hade en annan grundfärg. Men mycket fint!

Svar: Ja jag tycker nästan det är det roligaste med växtfärgning, att färga samma färg på olika garn! Det är ju ett så enkelt sätt att få massa olika färger och nyanser :)
Denise Gränsevik

#3 - - H:

Vilken toppenguide! Om en vecka ska jag på växtfärgningskurs och prova på några nya färger. Förra gången hade vi röda och gula lökskal, krapp och björk :) Fnissade lite åt alunburken, de har ju inte alls fattat grejjen! Alun för mig är betning (och deospray haha)

Svar: Vad kul att höra!! Är verkligen såå sugen på röda lökskal:) Jag fnissade också åt den, tyckte det var så himla knasig grej att skriva på den:P
Denise Gränsevik

#4 - - Linnéa:

Vilka färger!! Den gula är ju helt fantastisk, den drar tankarna lite åt majs :)

Tror du att detta färgning sätt även går att applicera på andra typer av blad, ex rosblad från själva rosen? Eller lämpar sig någon annan teknik bättre? Tänkte även på om man har en rosa fläderbuske (som har lite vinröd-svarta blad), så borde man kan tekniskt sätt få ut en garn i en färg åt det rosa-röda hållet ;)

Svar: Hihi vad roligt med just majs men ja det har du rätt i! Själv tänkte jag på raps;)Jag har ingen aning om hur man skulle färga med rosblad, har nog aldrig ens tänkt på om det skulle gå! Det som är lite klurigt med att få ur färg ur växter är ju just att få ur den färgen man "vill ha". Det kan liksom bli helt annat när man tex kokar ur färgen eller när man lyfter ur garnet och färgen reagerar med syre osv som när man färgar med röda lökskal, då ser badet mer lila ut men när garnet lyfts upp blir det grönt! Så mitt bästa tips på den frågan blir nog att testa att göra små färgbad och provfärga!:P fick även själv lust nu att göra små mini-färgningar och testa en massa saker nu! Så det kanske mer är jag som ska tacka för frågan än du för (det något luddiga) svaret XD
Denise Gränsevik

#5 - - Alicia:

TACK för detta! <3 Jag var så himla sugen på att växtfärga till temat, men kom helt av mig i djungeln av alla termer, temperaturer och färgämnen. Det här inlägget är så pedagogiskt att jag genast känner mig 100 grr tryggare, och jag sparar det i djupet av mitt hjärta (och bokmärkesfält) tills dess jag vågar försöka (har börjat samla avokadokärnor + skal). Dessutom blev ditt garn sååååååååååååååååå vackert! Om det kändes krångligt och omständligt med alla koktider och sånt som jag är dålig på så ser jag direkt att det är värt det. Vilka färger!!!

Jag får uppfattningen om att du växtfärgat en hel del förut. Min önskan är verkligen fler fler fler såna här inlägg, och gärna om du har några före/efterbilder som visar hur garnet hållit färgen efter tvättar eller tid i solen. Vore så intressant och kul att få ta del av om du skulle finna det inspirerande att skriva om!

Ha en underbar söndag :)

Svar: Tack så himla mycket för den fantastiska responsen! Tyckte det var så himla svårt och nervigt att skriva det här inlägget och få till det på ett sätt så man förstår vad som ska göras (blir själv helt matt av alla invecklade recept och beskrivningar), så det känns SÅ kul att någon kan få nytta av det:DJag har växtfärgat ganska mycket på sömnadsutbildingar jag gått men ska verkligen ta mig i kragen och börja färja mer hemma och kommer självklart bli bättre på att dokumentera och visa så mycket jag kan nu när jag fått så himla mycket positiv och peppig energi för det här inlägget :)
Denise Gränsevik

#6 - - Mikaela:

Wow! Vilken bra och utförlig guide, och jag blir så fascinerad av vad man kan skapa av material från naturen! Vad vackra garnerna blev!

#7 - - Sandra:

Det här är verkligen riktigt, riktigt häftigt! Har aldrig växtfärgat något tidigare men ska spara din guide för framtida behov :) Blev ju superfint!

#8 - - Anki:

Så himla häftigt! Blir jätteinspirerad till att prova att färga själv verkligen! Känner att det måste jag verkligen prova. Så coolt att kunna gå ut och plocka och färga och så vet man var färgen kommer ifrån när garnet är färdigt!

Tycker du fick till riktigt snygga färger också :)

#9 - - Wilda:

Vilken gedigen och pedagogisk guide och jäklar vad inspirerande! Så jäkla kreativt och ambitiöst. Är mäkta imponerad och ska definitivt spara detta för framtiden.

Upp