en val och lunds botaniska

jag brukar för det mesta handla mina kläder på second hand av en herrans massa anledningar och något av det roligaste med just second hand-shopping tycker jag är att göra om eller piffa upp kläder jag köpt, speciellt när det gäller kläder som jag aldrig skulle köpt nya i en affär så en liksom måste vidga sina vyer!
för ett tag sedan köpte jag en stickad tröja som är så himla skön och bra på många sätt men som jag liksom tyckt saknat något. så jag bestämde mig för att lägga till något!
 
en val fick det bli! mest för att tröjan är blå men även för att valar är himla fina varelser i allmänhet
 
ibland är det bara så himla skönt att ha småprojekt utan prestationskrav att pyssla med! 
dessutom har jag haft fullt upp med att snickra mig en varpa så att jag kan omvandla mina växtfärgade garner till en väv!
 
sen har det varit så galet fint väder senaste tiden att en skämts om en stannat inne och sytt istället för att vara ute i solen (har faktiskt varit lite för fint nästan så jag längtar som en tok efter spöregn och innemysar-dagar)
igår tog jag och mamma iallafall en lite tripp till lund och botaniska för att få se fina kaktusblommor och vaktelbäbisar (som inte ville fastna på bild tyvärr) som var så söta att vi genast blev ungefär fem år och fanatiska fågelälskare en stund!
 
någon hade flätat en palm och det tyckte jag var så himla fantastiskt underbart! önskar att det vore någon som jobbar där som tyckte palmen behövde lite hårvård!
 
den absolut finaste kaktusen jag sett
 
för övrigt så är nog åderblad min nya favoritväxt pga uppenbart bästa latiska namnet!
 
Allmänt, Broderi, Återbruk/Lagning | | 2 kommentarer |

växtfärga med björk

den senaste veckan har den mesta av min kreativitetskraft och tid gått till att växtfärga garn. 
om du aldrig testat att färga själv men är sugen tycker jag verkligen det är värt att prova och tänkte därför dela med mig av hur jag brukar gå till väga!
 
det första som ska göras och som är bra att göra nu i början av sommaren är att plocka växterna du ska färga med. har du inte tid att använda dom på en gång går det superbra att torka för framtida bruk. jag valde att färga med björk den här gången, tycker det är så tacksamt då det är lätt att få tag på, lätt att plocka och så är gult dessutom min favoritfärg så björk passar mig ypperligt!
 
hur mycket en ska plocka, beroende på hur mycket en ska färga, finns det många åsikter om. det står olika i olika recept men jag tycker principen "samma viktmängd av växten som av ull som skall färgas" är ganska bra och lätt att komma ihåg. fast själv använder jag oftast metoden "så mycket växter som får plats i kastrullen"!
 
garnet du ska färga bör vara ett hundraprocentigt ullgarn (går att färga tex siden och andra naturmaterial men det här receptet gäller ull). jag färgade mora redgarn, vitt och ljusgrått, som jag ska väva med och passade på att färga lite möbelåtta, vitt och mörkgrått, som ska användas till yllebroderi.
 
garnet behöver förberedas innan det kan färgas och det första du bör göra med härvorna är att knyta om härvan på kanske två-tre ställen med remsor av tex bomullstyg så att härvorna inte trasslar ihop sig för mycket och blir lättare att hantera.
om härvorna är "delade" i två delar så kan du gärna knyta bandet som en åtta, som jag gjort på bilden. tänk på att inte knyta för hårt bara för då kan du få en ljusare rand där eftersom färgen inte kan tränga igenom.
 
sen ska garnet tvättas. det gör du enklast genom att lägga garnet i ljummet vatten med några droppar diskmedel i och låter det ligga där 15-20 minuter. det är för att eventuellt smuts och rester av spinnolja ska hinna lösas upp. sen sköljer du garnet rent i ljummet vatten.
 
när garnet är tvättat är det redo att betas och det gör man för att garnet ska bli mottagligt för färgen, så att färgen "fixeras". det enklaste att beta med tycker jag är alun. den här burken köpte jag på apoteket för 29kr och den innehåller 100g.
jag gick efter beräkningen 25g alun per 450g torr ull.
 
lös upp betmedlet, i det här fallet alun, i lite vatten och rör ner i vatten i en stor kastrull. hur mycket vatten en ska ha i kastrullen kan vara lite svårt att säga, i mitt recept står det egentligen 20liter men jag struntar lite i det och använder helt enkelt bara den största kastrullen vi har! 
tryck ner ditt garn under vattnet och värm långsamt till 82-93 grader och låt garnet betas på den temperaturen ca en timme. skölj sedan garnet.
 
här säger vissa att garnet måste färgas omedelbart men den här gången gjorde jag inte det. jag betade istället allt mitt garn och hängde undan det under tiden jag kokade färgbad. vill en däremot färga sitt garn omedelbart (kan själv inte säga vad fördelarna är med det) så bör en nog ha färgbadet urkokat och redo innan en börjar beta.
 
jag följde som sagt principen "tar vad jag har och så mycket jag får ner i grytan". för innerst inne är jag en latmask som gärna hittar på under tiden jag gör och då gör jag det så enkelt för mig som möjligt!
låt växterna sjuda vid 82-93 grader i 1-3 timmar. jag brukar även, när tid finnes, låta växtkoket stå kvar i kastrullen över natten och dra.
sen silar en bort alla växtdelar och kvar har en sitt färgbad!
 
så är det dags för det roligaste, att lägga i garnet i färgbadet! om du inte låtit det stå under natten och dra utan vill använda det direkt efter någon timmes kokning måste du låta badet svalna till fingervarmt innan du lägger i garnet då ylle inte mår bra av för plötsliga och häftiga temperaturförändringar! är badet svalt kan du bara lägga i garnet och sen ska det hela värmas långsamt till ca 90 grader och låt sjuda 1-2 timmar. vill du kan du såklart låta garnet ligga kvar även efter den här sjudningen och låta det dra under natten, annars tar du upp garnet när badet svalnat till fingervarmt.
 
skölj garnet i ljummet vatten tills du sköljt bort överskottsfärgen, avsluta med att skölja i kallt vatten. sen hänger du upp garnet på tork!
 
det är lätt att få olika nyanser av samma växt genom att använda olika grundfärg på garnet. till vänster hänger redgarnet som var ljusgrått från början och till höger det som var vitt!
 
jag upplevde dock att möbelåttan inte alls tog åt sig färgen lika effektivt som redgarnet vilket innebar att det blev lite ljusare och att det mörkgrå garnet inte blev så starkt grönt som jag hoppats på. men i rätt ljus så är det fantastiskt fint!
 
 
saker att tänka på när du växtfärgar:
 
-som sagt att inte låta garnet utsättas för förstora temperaturskillnader då ylle kan vara väldigt känsligt för det
-att emellanåt vända och lägga om garnet när du sjuder det i färgbadet så att det blir en jämn färgning, rör dock inte för då kommer du med största sannolikhet få spendera en hel helg till att trassla ut garn
-ha en termometer så att du kan kontrollera temperaturen och passa så att garnet inte utsätts för kokning
-använd handskar! jag slarvar alltid med det och resultatet blir varje gång ett par torra händer med nikotingula naglar..
-färgbadet går ofta att använda två gånger. då gör du bara som så att du använder det som blir över efter färgningen och gör ett sk efterbad. det blir oftast samma färg fast något ljusare än första färgningen
 
det finns säkert tusen saker till som en kan tänka på men det var väl mina spontana tips jag kommer på just nu!
 
det här "receptet" kan du även använda för andra växter, allt som är typiskt grönt, örtigt eller "prassligt" skulle jag vilja påstå. t.ex: 
-nässla, grön/gröngrå
-fläderblad, gröngul
-gula lökskal, gul/gulorange
-röda lökskal, grön
-persilja, gräddfärg
-krapprot, röd
-ljung, gul
 
ja, ni ser. det går att färga med lite allt möjligt! själv har jag tänkt testa färga med nya växter jag inte färgat med innan som röda lökskal, vassvippor och valnötsskal i år! får se vad det blir av det!
 
hoppas ni kan bli inspirerade att våga er på att färga med växter nu om ni inte tidigare provat för tro mig, det är väl värt mödan!
 
Allmänt, Färgning/Växtfärgning | | 9 kommentarer |

vårpresentskjol och second hand-fynd

ända sedan jag upptäckte fredrika på vinden och hennes sypepps-initiativ har jag peppat en massa på idén (av självklara själ som att det är så himla bra och kul!) men nu i maj bestämdes att sypeppen skulle ha teman och jag valde tema "vårpresent till dig själv".
 
jag tog mig alltså i kragen och gjorde en kjol av rester från ett tyg som jag köpte och använde för många många år sedan.
det har liksom varit ett sånt där tyg som jag plockat fram ibland och tittat på men inte vetat vad jag ska göra av för det har varit lite för lite tyg kvar
 
kjolar är dock en sak som alltid behövs och därför gjorde jag det lätt för mig och gjorde en kjol av raka stycken som är rynkad i midjan
 
det mest presentiga med kjolen är nog att jag faktiskt sydde i fickor i sidorna! egentligen blir jag helt galen på kläder utan fickor men brukar alltid vara lat nog att strunta i att sy fickor, trots att det egentligen är världen enklaste grej!
 
jag tyckte dock att kjolen blev lite för kort (jag har sjukt mycket problem med korta kjolar, vill gärna att dom går under knäna, tant som jag är) så jag sydde på en bred spets vid kanten
 
kjolen fick invigas på dagens second hand-runda där jag gjorde ovanligt mycket bra fynd!
 
har en ingen bil får en ta grejerna på cykel och det som är bra med cykel är att då kan en passa på att ta vägen genom parken hem och säga hej till alla tuppar och hönor!
 
älskar hur dom ser ut att vara mitt inne i en diskussion och jag drömmer verkligen om att kunna ha höns en dag!
 
dagens fynd var nog ändå dagens höjdpunkt. speciellt garnvindan jag fick för ynka 30 riksdaler! älskar även lampskärmen som kommer bli helt galet fin bara jag klär om den
 
 
Allmänt, Återbruk/Lagning | | 5 kommentarer |
Upp